-
DAYS
-
HOURS
-
MINUTES
-
SECONDS
Acasă » Profil antrenor » Ruben Amorim la Chelsea? Profil Tactic și Puncte Forte

Ruben Amorim la Chelsea? Profil Tactic și Puncte Forte

Mauricio Pochettino suferă o înfrângere în finală cu Liverpool, stârnind discuții despre o eventuală plecare de la Chelsea. Ruben Amorim, un posibil înlocuitor pentru postul de antrenor, impresionează cu stilul său tactic la Sporting Lisabona, deși lipsa sa de experiență în afara Portugaliei reprezintă o problemă. Posibilele formații sub Amorim la Chelsea sunt discutate, inclusiv transferuri precum Viktor Gyokeres pentru consolidarea echipei.
Crezi că Ruben Amorin este potrivit pentru ceea ce Chelsea are nevoie ca să revină la statutul de elită în fotbalul englez și european?
Scrie-ne în comentarii 👇

Loading

Mauricio Pochettino a pierdut prima finală împotriva lui Liverpool și discuții despre o despărțire de albaștrii există în spațiu online. Noul grup de proprietari al lui Chelsea a demonstrat că poate acționa sub presiunea fanilor nemulțumiți, așa cum s-a întâmplat cu Graham Potter acum mai puțin de un an.

Unul dintre antrenorii intervievați de Chelsea pentru a-l succeda pe Potter a fost Ruben Amorim de la Sporting Lisabona. Deși nu a obținut postul, realizările sale ulterioare sugerează că ar trebui să fie din nou luat în considerare dacă Pochettino va fi demis. De când a preluat conducerea la Sporting acum patru ani, Amorim a condus clubul la primul lor trofeu de ligă în 19 ani, câștigând și câteva Cupe ale Ligii Portugheze. În acest sezon, echipa sa este în competiție strânsă cu Benfica pentru un alt titlu Liga Portugal.

Stilul Tactic și Punctele Forte

Amorim poate fi considerat o versiune modernă a lui Antonio Conte, deși nu este la fel de volatil pe marginea terenului. Caracteristica constantă a echipei sale este apărarea formată din trei jucători. Cu toate acestea, fundașul central nu este folosit ca ultimul om, ci ca cineva care poate avansa și se poate alătura dublului pivot în construcția jocului. Acest lucru nu ar fi o veste bună pentru Thiago Silva, chiar dacă ar rămâne la echipă după acest sezon. Fundașii laterali sunt orientați spre atac, menținând lățimea în posesie, în timp ce cei trei atacanți se rotesc constant și suprasolicită apărarea adversă.

Fără posesie, echipa lui Amorim poate fi flexibilă. Preferă să facă pressing sus, cu toți cei trei atacanți și cel puțin un fundaș lateral implicat. De asemenea, se pot retrage într-o formație 5-2-3. În ambele cazuri, scopul este de a închide liniile centrale, de a forța echipa adversă spre flanc și de a restrânge spațiul și liniile de pasă pentru jucătorul cu mingea.

Posibile Slăbiciuni

Ruben Amorim este un antrenor care, pe bună dreptate, entuziasmează cluburile de top europene. Semnul de întrebare despre el este dacă poate face sistemul său să funcționeze la fel de eficient în afara ligii portugheze. Ca antrenor principal, Amorim nu a lucrat în afara Portugaliei. Chiar și ca jucător, nu a jucat într-o altă țară europeană, singura sa experiență în străinătate fiind un sezon la Al-Wakrah în Qatar. În istoria recentă, Chelsea a angajat doi antrenori care nu au antrenat niciodată în afara Portugaliei. Unul, Jose Mourinho, a avut succes; celălalt, Andre Villas-Boas, nu prea. Dar amândoi au avut experiențe în străinătate, chiar dacă nu ca antrenori principali. Astfel, angajarea lui Amorim ar reprezenta un risc, indiferent de calitățile sale.

Formații Potențiale

Să ne imaginăm cum s-ar potrivi actualul lot al lui Chelsea sub conducerea lui Amorim, dacă ar prelua acum funcția. De asemenea, ținem cont de problemele actuale de accidentări, motiv pentru care Reece James nu este în primul 11. Malo Gusto pare să se integreze la fel de bine, totuși. Cea mai mare întrebare pare să fie în atac. Nicolas Jackson încă nu a convins că merită să înceapă din start pentru Chelsea cu toți jucătorii în formă. Poate că soluția ar fi să-l avanseze pe Conor Gallagher în atac, deoarece ar fi un loc mai puțin la mijlocul terenului sub Amorim.

Acum, să ne imaginăm că Amorim ajunge la Stamford Bridge în vară. Nu i s-ar oferi fonduri de transfer nelimitate, dar unele zone ar trebui întărite, în special în centrul apărării și în atac. Este posibil ca James să se mute într-un rol familiar și mai puțin solicitant fizic în cei trei din spate, ceea ce ar ajuta și la păstrarea lui Gusto. În atac, totuși, un transfer este inevitabil, iar Chelsea a fost legată de un atacant central care se descurcă de minune sub Amorim la Sporting (16 goluri și opt assist-uri în 19 meciuri de ligă la momentul scrierii). Numele său este Viktor Gyokeres, este familiarizat cu fotbalul englez, având trei ani petrecuți în Championship, și în acest sezon, se compară favorabil chiar și cu Victor Osimhen.


Crezi că Ruben Amorin este potrivit pentru ceea ce Chelsea are nevoie ca să revină la statutul de elită în fotbalul englez și european?
Scrie-ne în comentarii 👇